15 Aralık 2014 Pazartesi

SELAHADDİN EYYUBİ

Ordusuyla
Müslüman lider Selahaddin, Mısır'da Eyyubi hanedanını kurmuştur. 2 ekim 1187'de Kudüs'ü alarak 88 yıllık Hristiyan  egemenliğine son vermiştir.

Arapça adı Salah al_Din Yusuf ibn Eyyub(dinin onuru)'tur. 1137'de Tikrit kentinde doğdu.Şam'da ilahiyat okudu. Şam'da iken baabsıyla beraber, Selçuklu atabeklerinden Nureddin Mahmud Zengi'nin yanında Haçlılara karşı savaştı. 26 mart 1169'da Selahaddin Eyyubi, Nureddin Zengi'nin ordu kumandanı oldu aynı zamanda Fatimi(Mısır) veziri oldu. 1171'de Mısır halifesi Abid ölünce Mısır'da idere tamamen Eyyubi'nin eline geçti ve Mısır'da Şii Fatımi halifeliğine son vererek ünniliğe dönüldüğünü duyurdu. 1174 - 1186 arasında Suriye, Kuzey mezopotamya, Filistin ve Mısır'daki tüm Müslüman topraklarını kendi bayrağı altında topladı. Zamanla cömert, erdemli ve kararlı bir hükümdar olarak ünlendi. O dönemde haçlı orduları karşısında aciz kalan Müslümanların maddi ve manevi olarak güçlenmesini sağladı. 1186'da Haçlıların elde ettiği bölgeler dışında, Mısırdan Bağdata kadar olan alana sahip oladu.
Ulaşılan sınırlar.
Selahaddin Eyyubi döneminde Eyyubilerin ulaştığı sınırları gösteren harita.

1187'de Selahaddin Filistin'e yürüdü. Selahaddin'in genel savaş taktiği akçularla başlamak ve sonra da belirlenen zayıf noktalara saldırmaktı. 4 Temmuz günü Haçlı ordusunu Kuzay Filistin Tiberya yakınındaki Hittin'de sıkıştırdı ve Haçlı ordusunu Hittin savaşında yok etti. Akka, Betrun, Beyrut, Sayda, Nasıra, Caesarea, Nablus, Yafa ve Aşkelon 3 ay içerisinde düştü. 88 yıllık Hristiyan egemenliği son buldu ve Kudüs 2 Ekim 1187'de teslim alındı.
Selahaddin, Haçlıların aksine düşmanlarına merhamet etti. Kudüs kralı Guy'ı Müslümanlara silah doğrultmaması koşuluyla serbest bıraktı, fakat  Guy verdiği söze uymayıp ihanet etti.
Selahaddin Eyyubi Kudüs'ü aldığı zaman hiç bir Hristiyana zarar verilmemiştir ve istedikleri yere güvenli bir şekilde gitmelerine izin vermiştir.
Kudüsü kaybetmeyi sindiremeyen Papalığın baskıları ile tekrardan ordu toplanarak1189 -1192 yılları arasında III. Haçlı seferi yapıldı. Haçlılar 2 yıllık kuşatmadan sonra Akka'yı aldı. Bu kayba rağmen  Selahaddin saldırıya geçti ve Richard'ın Kudüs'e ilerlemesine engel oldu. 2 Eylül 1192'de ateşkes yapıldı. Bu dönemde Suriye kıyılarındaki dar şerit Haçlılar'da kalacak ve Kudüs'ün kontrolü Selahaddin'de kalacaktı. III. Haçlı seferi 4. yılında hezimete uğradı ve Haçlılar gerisin geri döndüler. Selahaddin Eyyubi Kudüs'ü tahkim ettirip Suriye'ye gitti.
Selahaddin Eyyubi 1193'te, elli beş yaşındayken Şam'da vefat etti. Kabri Şam'da Medresetü'l Aziziye'dedir. Selahaddin Eyyubi geride bir servet bırakmamıştır, 17 erkek bir de kız çocuğu olmuştur.
Kendi yazmasından terçüme
Orjinali İskenderiye Kütüphanesinde bulunan Selahaddin Eyyubi'nin el yazması günlüğü, Fıransız gazetesi Genevieve Chauvel tarafından romanlaştırılarak "Ben Selahaddin" adıyla bastırılmıştır.[Solda]









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder