15 Aralık 2014 Pazartesi

Uçan balıklar

Exocoetidae familyasına mensup olan bütün balıklar  Uçan balıklar  olarak adlandırılır. 64 cinsten oluşan familyaya ait balıklar yüzgeçlerini kanat olarak kullanıp kısa mesafeleri uçabilirler. Çoğunun görünüşleri.

Uçan balıklar özellikle tropik denizlerde bulunur. Bu familyanın Türkiye'de ki Exocoetus volitans türü, güney Ege denizi ve Akdeniz'de bulunur. Boyları 45 cm'ye kadar ulaşabilir, saatte 70 Km/h hıza ulaşa bilir, 13 saniye boyunca 200 metre kadar su yüzeyinden yarım metre yukarda uçabilirler.
Kaydedilen en uzun havada kalma süreleri 45 saniye, en yüksek hızları 80 Km/h ve deniz seviyesinden en fazla 6 metre yukarıya kadar ulaşa bilmektedirler.
Yakalanmaları çok kolay
'Uçan balık ülkesi' olarak adlandırılan Barbados'un milli yiyeceği kabuledilirler ve Barbados pasaportunun üzerinde hologram olarak bulunurlar.







Bu balıkları avlamak için denize ağ atıp uğraşmaya hiç gerek yok tur bir tehtit fissettiklerinde kuyruklarını çırparak sudan dışarıya kendilerini atarlar ve dura bildikleri kadar su dışında kalmaya çalışırlar, onlar uçuşurken balıkçılar ellerindeki ağları kullanarak bu nacizane canlıları yakalarlar. Bu balıklar karanlıkta ışığın olduğu yöne doğru uçmaktadırlar.
Çin'in güneyindeki bölgelerde yapılan kazı çalışmalarında 230 milyon yıllık uça bilen balık fosillerine raslanmıştır ama bu fosillerin günümüzdeki ucan balıklarla bir ilgisi yoktur.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder