13 Aralık 2014 Cumartesi

Boynuzlu Balinalar (Denizgergedanı)


Narval ya da denizgergedanı adıyla anılan bu balina türünden olan canlı aynı gergedanlar'da olduğu gibi boynuza sahiptir "Denizgergedanı" adını almasının nedeni de budur zaten. Bu canlıların sırt kısımları koyu renktedir ve renkleri karın bölgelerine doğru açılmaktadır. Bu türün erkekleri beş metreye kadar uzaya bilir ve 1600 Kg ağırlığa ulaşa bilirler, dişiler ise dört metre civarında ve bir yaklaşık bir ton ağırlığında olurlar.

Narvalların en dikkat çeken özelliği, erişkin erkek bireylerin sol üst çenelerinden çıkan ve ileriye 3 metre civarında uzayabilen, boynuz benzeri uzun bir diştir. Ağırlığı 10 kilo kadar olabilen bu diş dişi narvallarda nadiren bu kadar uzar, nadir olarak ta iki adat boynuz görünümlü dişe sahip erkek denizgergedanı'dır ondan da daha nadir olarak iki uzun dişe sahip türün dişileri de ola bilmektedir.

Erkek narvalların  dişlerini birbirlerine tokuşturdukları eylemler gözlenmiştir. Bu dişler üzerinde yapılan incelemeler sonucunda yaklaşık 2,5 metre uzunluğunda olan bir örnek incelemiş ve dişin merkezindeki sinirlerden diş yüzeyine ince kanallar içinde uzanan 10 milyon kadar sinir bağlantısı olduğu belirlenmiştir. Bu uzantının çok duyarlı bir yüzeye sahip olduğu ve sudaki sıcaklık, basınç ve madde konsantresinde oluşan değişiklikleri algıladıkları düşünülmektedir. Konsantrasyon değişimlerini algılayabilme yetenekleri, avlarını ya da suyun tuzluluk oranını hissetmelerini sağlıyor olabilir.
Temel besinleri morina balığı, karidesler, mürekkep balıkları ve açık denizde dolaşan çeşitli balıklardır. Genelde 5 ilâ 10 kişilik gruplar halinde dolaşırlar. Bir dalışta 20, 25 dakikaya kadar yüzeye çıkmadan suyun altında kala bilirler. Narvalların doğan yaşam alanları ise Arktik Okyanus'un Atlantik ve Rusya bölgeleridir. Narvalların doğal düşmanları kutup ayıları ve katil balinalardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder