15 Aralık 2014 Pazartesi

Ornitorenk (Pilatipus)


Ornitorenkler 39–60 cm boylarında, Doğu Avustralya ve Tazmanya'ya özgü olan canlılardır. Bu güne kadar keşfedilmiş en garip canlılardan biridir diğer adı Platinus'tur. Ornitorenkler sanki bir çok hayvanın birleşimi olan canlılardır, ağızlarında ördeklerdeki gibi bir gaga vardır, kuyrukları kunduz kuyrğuna benzer, ayaklarıda perdeli yapıdadır. Platipuslar yumurtluyarak üreyen ama yazrularını süt ile besleyen Monotrem sınıfına dahil olan bir canlı türüdür.

Erkek üyenin mahmuzları

Erkek Ornitorenklerin arka ayaklarında mahmuz bulunur bu mahmuzu canlı kendini tehlikede hissettiğinde düşmanına saplar ve zehir enjekte eder, bu zehir insanı ya da diğer büyük canlıları öldürmez ama çok ucun süre dayanılmaz acılar çektirir ayrıca bu zehrin sebep olduğu acıyı hiç bir ağrıkesici dindirememiştir, türün dişilerindeyse böyle bir özellik yoktur, zehirsizdirler.

Elektrik algılama yetisi:
Monotremler(tek delikliler) memeliler arasında elektrik algılama duyusuna sahip tek canlıdır. Avlarını kısmen, vücutlarının yarattığı elektriği algılayarak bulurlar. Ornitorenk tüm monotremler arasında en hassas elekrik algılamasına sahip olandır. Elektrik algılamaya yarayan  elektro alıcılar gaganın ucunda yer alır.

Bulundukları bölgeler20 sentte platipus

Yandaki fotoğrafta ornitorenklerin Avustralya kıtasında yaşadığı bölgeler koyu rekle belirtilmiştir.


Ornitorenkler memeliler sınıfının ilkel memeliler alt sınıfının monotren(tek delikli) takımının Ornithorhynchidae ailesine mensuptur, aynı kuşlarda olduğu gibi üreme ve anüs işlemini gerçekleştiren tek deliğe sahip yumurtluyarak üreyen canlılardır.




Avustralya ile özdeşleşen sembol haline gemişlerdir ve Avustralya 20 sentinin arkasında ornitorenk resmi bulunur.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder