17 Aralık 2014 Çarşamba

En küçük kuş türü

Zarafet sahibi kuşlar
Sinek kuşu, arı kuşu ya da kolibri, (Trochilidae) familyasını oluşturan ufak kuş türlerinin ortak adıdır.
Kanatlarını saniyede defalarca çırparak havada asılı kalabilen kuşlardır. Bazı türleri saniyede 80 kez
kanat çırpabilir. Bu kuş ailesinin üyelerinin gagaları in uzun kimi zaman kıvrıktır ve çiçeklerin nektarları ile beslenek için özelleşmiş biçimdedir. Ayrıca sinek kuşları ileri, geri, yanlara, yukarı ve aşağıya dikey hareket edebilmektedirler. Bir çok sinek kuşu türü bağzı böceklerle de beslenir.

Bu aileye mensup en küçük sinek kuşu ise Karayip adalarında yaşayan arı sinek kuşu (Mellisuga helenae) 1,8 gram ağırlığındadır, en büyük sinek kuşu dev sinek kuşu (Patagona gigas) ağırlığı 24 gram olabilmektedir. Yuvalarını dokuyarak ağaç dallarına  yaparlar, genelde iki yumurta yaparlar ve kuluçka süresi 14 ila 19 gün arasında değişir.
Dünyanın en küçük kuşları
Erkek sinek kuşları parlak ve gösterişli renklere sahiptir, dişileri ise nispeten daha soluk renklere sahiptir ve sinek kuşları ailesinin her türü vücutlarının bir yerlerinde yeşil renge sahiptir. Böcekler dışında en hızlı metobolizmaya sahip canlılar sinek kuşlarıdır, dakikada 1260 kereye kadar kalpleri atar.  Yakut Boğazlı Sinek Kuşları 800 km uzunluğundaki Meksika Körfezi'ni hiç durmadan uçarak her yıl göçederler, bu denli ufak bir kuç için uzun bir yolculuktur bu.
Ağaç dalına yapılmış iki yavru bulunan sinek kuşu yuvası.
Sinek kuşları sadece Amerika kıtasında bulunan canlılardır çoğu sinek kuşu Orta ve Güney Amerika daki tropikal iklimlerde yaşar. Sinek kuşları yeterli besin bulurlarsa -20°C ye kadar dayanabilir. Sinek kuşlarının kanatları kırılgan yapıdadır ve içleri de boştur ve bu kuşların bedenleri ender olarak fosil halde kalabildiği için tarihsel olarak nesıl bir gelişim sergiledikleri fazla gün yüzüne çıkarılamamıştır. Sinek kuçu türlerinin yarıdan fazlası Brezilya da ve Ekvator bölgelerinde bulunur.Bu kuşlar o kadar küçüktür ki örümcek ağlarına takılarak örümceklere yem olabilmektedirler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder