12 Aralık 2014 Cuma

Megaladon (Devasa Köpekbalığı)

Devasa köpek balığı
Megaladon, büyük beyaz köpek balığının atasıdır. Uzunluğu 20 metreden uzun olabilen bu köpekbalığı Atlas ve Büyük okyanusta yaşamıştır. Karnivor(etobur) olan bu köpekbalığı derin sularda yaşardı ama balinalarla beslenmek için okyanus yüzeyine çıkıyordu. Megaladon'un neslinin ne zaman tükendiği konusunda kesin bir görüş birliği yoktur, kimi bilim insanları 10 bin yıl önce kimi bilim insanları milyonlarca yıl önce olarak belirtiyor.


Karşılaştırması
Sol taraftaki fotoğrafta beyaz renkli olan ufakdiş boyu 6 metre ağırlığı 1.7 tona varabilen boyutlardaki büyük beyaz köpekbalığınındır büyük siyah olan diş ise Megaladon!a ait olan diştir. Bu, bu canlının ne kadar devasa olduğunu anlatmaya yetiyor.





Devasa köğek balığının dişi
 3 metrelik çenesinde yer alan 15 ila 20 santimetrelik dişlere sahipti. Dişlerin dikkat çekici özelliği ise tırtıklı ve üçgen (büyük parça koparımaya yarar ve hızlı ve ani kan kaybı ile öldürmeye yarar) şeklinde oluşudur. Yapılan analizler sonucu Megalodon'un üst çenesinde 24, alt çenesinde ise 22 dişi olduğu saptanmıştır. Toplamdaki bu 46 dişin hemen arkasında ise, yedek olarak, 200 dişin sıralı olduğu belirlendi.

Megalodon günlük ortalama olarak 600-1200 kilogram et tüketmek zorundaydı. Megalodonların ortalama yaşam süresinin 25-40 yıl aralığında olduğu düşünülmektedir. Dünya'da meydana gelen iklim değişikliği sonucu sudaki soğuma, birçok balina türünün soyunun tükenmesine neden oldu hayatta kalan diğer balina türleri zaman içinde soğuk sulara uyum sağlayıp göç ettiler. Balinaların dörtte üçünün yok olması ve diğer balinanaların da başka bölgelere göç etmesinden dolayı Megalodonlar besin kaynaklarının önemli bir kısmını kaybettiler ve bu durum zaman içerisinde yiyecek bulamayan Megalodonların soyunun tükenmesine yol açtı.

Referansla boyutunu anlatan resim
Megalodonlar balık olduklarından ve iskeletlerinin büyük kısmı kıkırdaktan meydana geldiğin dolayı onlardan elimizde sadece sınırlı sayıda fosil vardır, bu canlı ile ilgili bilgilerin kesin olmamasının nedenide budur zaten bulunmuş olan 20cm boyundaki dişlerinden yola çıkılarak boyutları tahmin edilmiştir ama dişlerinin büyüklüğünden ne kadar devasa canlılar oldukları hemen anlaşılmaktadır ileride başka fosilleirde bulunursa eğer bu devasa yırtıcı ile ilgili elimizde daha fazla veri olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder