17 Aralık 2014 Çarşamba

Kocaman bir balık (Kürek balığı)


Upuzun yassı bir balık
Kürek balıkları "Regalecidae" familyasınına mensup olan kemikli balık türlerinin en büyüğüdür. Görünişleri yılan balığını andıran kürek balıkları, eski çağlardan beri deniz canavarı masallarına da
ilham kaynağı olmuşlar. İnsan yapımı ağ ya da oltalara nerdeyse hiç takılmayan kürek balıklarının kayda geçen en  büyük örneği 7.6 metre ve 272 kg'dır. Bu garip canlı okyanusların derinliklerinde dikey olarak yüzer. Genelde ılık sularda, okyanusların 300m- 1000m seviyelerinde yaşarlar, su yüzeyine çok nadir çıktıkları için insanların bu canlı ile karşılaşmaları ancak kürek balıklarının ölülerinin sahile vurması ile olmaktadır, çok nadiren de canlı olarak yakalanmışlardır. Kürek balıkları pek iyi yüzücüler değildir, sırt yüzgeçlerini dalgalar ile uyumlu olarak kullanıp hızlı bir şekilde ileriye doğru haraket etseler de  yaşamları boyunca nispeten fazla haraket etmezler. Bu canlılar hakkında ki bilgiler kısıtlıdır.
Yanda yavru bir kürek balığı resmi vardır. Ayrıca Japonlar geçmişte kıyıya vuran bir kürek balığını  olası bir deprem habercisi olarak görmüşlerdir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder