26 Aralık 2014 Cuma

Dosyalar kalıcı olarak nasıl silinir

Kutulmak istediğiniz dosyalarınızı silmek için "Shift + Del" yaptığınızda bile o dosyaların hâlâ orda olduğunu biliyor musunuz. Bir dosyayı sildiğinizde dosyanın sadece hartdisc üzerinde kaydedildiği bölgeleri bulmanıza yarayan dosya yolunu silersiniz yani silmek istediğiniz dosyalar üzerlerine başka veriler yazılana kadar orda kalır. Hep duyarsınız adli uzmanlar silinen dosyaları geri getirdiler diye aslında yaptıkları işlem çok basit bir işlemdir sadece aslında silinmemiş olan verileri taramak için özel yazılımlar kullanırlar ve kurtarabildikleri verileri geri elde ederler (silinen dosyaların nasıl kurtarılacağını öğrenmek için tıkla). Veriler çeşitli yöntemlerle üzerlerine defalarca yazılması işlemi ile kalıcı olarak silinebilir ve kimsede silinen o verileri geri elde edemez.
Bu iş için bir çok program var ama ben size ücertsiz olan "Eraser" programından bahsedeceğim. Bu prgram ile silmek için kullanacağınız yöntemi kendiniz seçerek kullanımı kolay olan bu programı kullana bilirsiniz.Eraser'i indirmek için tıkla.

Programın kurulumu kolaydır, kurunca dosyaların üzerlerine gelip sağ tıklanıldığında "eraser" çıkacaktır bunu seçerek silme işlemi yapabilirsiniz.

Veri silme programı

"Default file erasure method" seçeneğinden hangi mettot ile silme işlemini yapmak istediğinizi seçiyorsunuz. Gutmann yöntemi en iyisidir ama çok uzun zaman alır verinin üzerine 32 defa rastgele yazılması yöntemini kullanan bir metottur, diğer yöntemlerde ise 1, 2, 3, 4, 8 vb. tekrar ile rastgele veri yazılması ile içerik silinir.
"Default unused space erasure method" seçeneği ile de silmek için seçtiğiniz alanda bulunan boş bölümlerin hangi metot ile silmek istitorsanız onu seçersiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder