15 Aralık 2014 Pazartesi

Balon balığı (Kurbağa balığı)

Zehirli bir balık
Balon balığı'nın bilimsel adı "Lagocephalus sceleratus"dır. Zehirli bir balık olduğu için ticari değeri yoktur,bu balık bedeninde tetrodoksin(panzehiri olmayan güçlü nörotoksindir)  barındırmaktadır ve
bu zehir kasları felce uğratarak nefes darlığı yaratabilmekte, dolaşım yetmezliğine bağlı ölümle sonuçlanabilen zehirlenmelere neden olmaktadır. Özellikle Japonya'da bu balıkların bağzı türleri özel eğitimli aşçılar tarafında pişilirmektedir, eti lezzetlidir ama bu balığı ayıklayıp yenile bilecek etlerini çıkarmak son derece zordur. Bu balığın zehri özellikle karaciğer ve sindirim sisteminde yoğunlaşmıştır. Kılçıksız bir balıktır.
Dipte yatarak üzerinden geçen küçük canlıları ve balıkları avlar. Nisan – Mayıs aylarında derin sulardan sahillere gelip Temmuz – Eylül arasında üreme yaparlar. 10.000 – 20.000 yumurta bırakırlar, yavrular önce planktonlarla daha sonra omurgasızlarla beslenir.





Kendisini tehlikede hissettiğinde vücuduna su ya da  hava çekerek şişer ve boyutunu normalin üç katına çıkarır, bu balığın bağzı türleri büyük sivri dikenlere sahipken bazı türlerinde diken bulunmaz, çok keskin dişleri vardır olta iğnelerini ve ağları parçalayabilmektedir, yetişkinleri bir insanın parmağını kolayca ısırıp kopara bilir. Balon balığının diğer bir adı da, sudan çıkarılınca kurbağaya benzer ses çıkardığı için kurbağa balığıdır ve balon balıklarının bilinen 122 çeşidi bulunmaktadır.
 
Tepside
Yanda temizlenip yenmeye hazırlanmış balon balığı görülmektedir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder