11 Aralık 2014 Perşembe

HANNIBAL (Antik Dönemin Büyük Komutanı)

Roma seferi
Kartacalı büyük komutan. Hannibal en büyük askeri dehalardan biri olarak görülür. Hanibal dürüstlüğü ve merhametli olmasıyla tanınırdı.



Hannibal M.Ö 247 yılında Kartaca'da dünyaya gelmiştir. Tunus sısınırları içinde yeralan Kartaca, Büyük Kartaca imparatorluğunun başkentiydi. Babası Hamilkar Barka tarafından eğitilmiştir. Hannibalküçük yaşlardan itibaren babasıyla seferlere çıktı ondan savaşmayı ve Roma'nın vahşetlerini öğrendi. M.Ö 264-241 yılları arasında Kartaca ile Roma arasında yapılan I.Pön savaşını Kartacalılar kaybetti, Kartaca ordusunun başında Hamilkar Barka vardı ve Hannibal'da bu savaşta savaşmıştı. I.Pön savaşından sonra Hannibal Romalılar'dan ölünceye kadar nefret etmiştir. Hannibal'ın romaya olan nefretini "Roma'dan ölene kadar nefret edeceğini ve ömrünü Roma imparatorluğu ile savaşmaya adayacağına yemin ederek ifade etmiştir."

I.Pön savaşından sonra iki yıl boyunca İspanya'yı kendi boyunduruğu altına aldı, Kartacanın Roma ile olan ananlaşmalarını ihlal etti. Daha sonra da Roma'nın müttefiki olan Saguntuma saldırarak sekiz ay süren kuşatma sonrası M.Ö 219'da şehri aldı. Kartaca senatosunun da desteğini alarak M.Ö 218'de Roma ile II.Pön savaşına girdi, Hannibal şavaşı doğrudan Roma'ya taşımak istiyordu, kardeşi Komutan Hasdrubal'ı İspanya'da bırakarak ordusuyla karadan İtalya'ya yürüdü.

100 bin aske 37 fille Alpleri geçmeye doğru yola çıktı. Olumsun hava şartları ve Pirene dağlarında çeşitli kabilelerle savaşmak zorunda kaldığından ağır kayıplar verdi. Bundan sonra 15 gün süren yolculuğunu Roma ordusu yetişmeden Rhone vadisine vardı, vadi yukarısından yay çizerek Alp dağlarını geçmeye koyuldu.

Antik çağlarda filler ve büyük yük katarı ile yapılan bu yolculuk askeri tarihin en çarpıcı başarılarından biridir. Hannibal'ın Alp dağlarını geçmeden telaffuz ettiği şu söz efsaneleşmiştir. "Ya yeni bir yol bulacağız, ya yeni ibr yol yapacağız."

İtalyaya ulaşınca Hannibal, Po ovasında hızla ilerlemeye başladı. Roma'nın düşmanı olan Keltler'de 14 bin savaşçı ile Hannibal!ın ordusuna katıldı. M.Ö 218 yılında Hannibal Ticinus ve Trebia savaşlarında Roma ordusunu yendi ve Güney İtalya'ya giden yolu açılmış oldu.

M.Ö 217 ilk baharında Hannibal Roma'ya yürümeye başladı, Romalılar Hannibal'ı yavaşlatmak için vur kaç taktiğini kullandılar, bu saldırılar Hannibal'ın ordusunu zayıflattı ve bu halde Roma surlarını aşamayacağını düşünen Hannibal Güney italya'ya indi. Roma hakimiyetine yeni girmiş ve durumlarından hiç memnun olmayan latin şehir devletlerini isyana kışkırtmayı amaçladı. Bu durundan endişe duyan Roma elindeki son düzenli ordu ile Hannibal'e saldırdı. 100.000 kişilik Roma ordusu M.Ö 216'da 40.000 kişilik Kartaca ordusu tarafından Hilal düzeni taktiği ile tuzağa düşürüldü ve bozguna uğratıldı, bundan sonra neredeyse tün Güney İtalya  Hannibal'ın kontrolüne girdi.

Hannibal artık Roma'ya yürüyecek duruma gelmişti. Kartaca'dan destek istedi ama siyasi kıskaçlıklar nedeniyle Kartaca senatosu Hannibal'e destek vermedi. Romalılar yine vur kaç yöntemleriyle saldırmaya başladı ve yeni ordu kuraya başladılar, bu orduya azat edilen köleleride dahil ediyorlardı.

 Kartaca'dan destek alamyan Hannibal İspanya'da bulunan kardeşinden yardım istedi. M.Ö 207 yılında İspanya'dan ordusuyla gelmeye çalışan kardeşi Hasdrubal Metaurus nehri kıyısında pusu ile öldürüldü. Bundan sonra Hannibal İtalya'dan Bruttium dağlarına doğru çekilmek zorunda kaldı.

Hannibal M.Ö 203 yılında Konsül Scipio'nun Afrika'da saldırması nedeniyle Kartacaya geri geldi. Hannibal ile Roma komutanı Scipio M.Ö 202 yılında Zama savaşında karşılaştı, Hannibalsavaşı kaybetti ve Kartaca Roma'nın ağır koşullar içeren barış anlaşmasını kabul etmek zorunda kaldı.

Romalılar Kartaca senatosuna Hannibal'in sürgün edilmesi için baskı yatılar,  Hannibal Kartacadan ayrılarak Suriye'ye ve M.Ö 188 yılında da Anadolunun kuzeyindeki Bithynia'ya kaçtı.

M.Ö 188 yılında Hannibal Girit'e daha sınra da Bithynia'lı Prusias'ın yanına gitti. Romalılar Prusias'ı Hannibal'i teslim etmesi için ikna ettiler. Bunu öğrenen Hannibal yüzüğünün içinde taşıdığı zehri içerek intihar etmiştir .

Günümüzde  Hannibal'ın mezarı İzmit sınırları içerisinde Gebzede bulunuyor. Mezarına bir anıt yapılması Atatürk tarafından 1934'te düşünülmüştür, Turizm bakanlığınca anıt 1981'de yapıla bilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder