10 Aralık 2014 Çarşamba

Antik Mısır Gebelik kontrolü

Eski Mısır'da doğum anı
1898 yılında Sir Flinder Petrie isimli bilim adamının ortaya çıkarttığı Kahoun Papirüsü ile 1862 yılında bulunan Smith Papirüsü ve 1873 yılında bulunan Ebers Papirüsü’nde gebelik, doğum kontrolü, idrar hastalıkları, gebelik testleri ve ceninin cinsiyetinin belirlenmesi  ile ilgili bilgiler öğrenildi. Bu da bize Antik Mısır medeniyetinin ne denli çağının ötesinde bir bilgi birikimine sahip olduğunu gösteriyor.


Gebelik kontrolü:
Bir kadının hamile olup olmadığını anlamak için hamile olma şüpesi olan bir kadın dışında hamile olma olasılığı olmadığı bilinen bir kadın bulunur ve bu iki kadın her gün biri buğday diğeri arpa dolu olan iki torbaya işerler eğer hamile olma şüphesi olan kadının işediği arpa ve buğday dolu torbalar daha önce çinlenirse kadının gebe olduğu anlaşılır.

Bebeğin cinsiyet kontrolü:
Hamile kadının idrarı ile sulanan torbalardaki buğdaylar önce filizlenirse doğacak çocuğun erkek olacağı ama arpa toğumları daha önce filizlenirse doğacak çocuğun kız olacağıanlaşılır. Prof. Julias Manger 1933 yılında Antik Mısır medeniyetinin parşomenlerinden öğrendiği bu yöntemi labratuar ortamında test etmiş ve yöntemin doğruluğunu ispatlamıştır.Günümüzde kullanılan gebeilk testleri de aynı basit esasa göre işler, idrardaki hormon oranı nornal değerin üzerinde ise kadının gebe olduğu sonucuna ulaşılır.
Eski Mısır'da doğum anını anlatan taş işlemesi

Rahim tüplerinin kontrolü:
Akşamdan uterus'a (rahim başı) sarımsak ya da soğan yerleştirilir ve sabah olduğunda kadın genzinde soğan ya da sarımsak kokusu hissidiyorsa tüplerinin açık olduğunu eğer hissetmiyorsa tüplerinin tıkalı olduğu anlaşılıyordu.

Kürtaj:
Doğun ile alakalı en eski yazıt Eber yazıtlarıdır (MÖ.1550-1500). Kadınlara özel reçeteler ile hamileliğini bitirmek isteyen(düşük) ya da hamile kalmak istemeyenlere bitkisel reçeteler hazırlanırdı. Mesela sedef otu hamileliğin erken dönemlerinde gebe bir kadın tarafından tüketilirse düşük yapma olasılığı yüksektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder