12 Aralık 2014 Cuma

Yaşayan Devasa Kaplumbağa

Yaşayan Devasa Kaplumbağa
Yaşayan kaplumbağaların en büyüğüdür. Boyu 2.5 m, ağırlıkları genelde 250-700 kg arasındadır. Şimdiye kadar kaydedilen en büyük Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası 3 metre uzunluğunda ve 916 Kg ağırlığında Galler batı kıyılarında kaydedilmiştir.


Ön ve arka üyeleri yüzmeye uygun olarak kürek şeklindedir. Hiçbir parmak ve tırnağı bulunmaz. Kabuğun üst ve alt parçaları yanlardan kaynaşmıştır. Üst tarafta boyuna 7, alt tarafta 5 sıra çıkıntı bulunur. Gençlerde bu çıkıntıları yapan kemik plakları ayrı ayrı görmek mümkündür. Esas olarak açık denizlerde yaşar.



 

Bu canlıların kabukları diğer kaplumbağa türlerindeki gibi sert kemiksi tabakada değildir, kabukları kauçuğu andıran yumuşak yapıdadır ve bağp dokudan meydana gelmiştir. Bu türün metebolizma hızı diğer kaplumbağa türlerinden ortalama üç kat daha fazladır, bu da  Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağasını eşsiz bir noktaya getiriyor. Metebolizma hızlarının yüksek olması nedeniyle türün yavru bireyleri çok hızlı büyümektedir.

Ağzının içi
 Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağaları, deniz anası, deniz bitkileri, kalamar, balık ve diğer deniz canlılarını yiyerek beslenirler. Bu tür Dermochelys cinsi ve Dermochelyidae familyası içinde varlığını sürdüren tek kaplumbağa türüdür diğer türlerin nesli tükenmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder