12 Aralık 2014 Cuma

Pembe Göller


Pembe göllerden bir kare

Bu göller kırmızıdan pembeye çalan renklerini karotenoid üreten alglerden alıyorlar. Büyük kısmı tuz gölü olan bu doğa harikaları, mevsimden mevsime renk de değiştirebiliyor.



Batı Avusturalya'nın Recherche Takımadaları'ndan biri olan Middle Island'da bulunan bu renkteki göller arasında en meşhuru, 600 metreye 250 metrelik bir alan kaplayan ve çok yüksek tuzluluk oranına sahip olan "Hillier Gölü"dür. Hillier Gölü her zaman pembe renktedir ve rengi değişmez.Dünya'da bu şekilde "pembe" olan birçok göl bulunmaktadır, biri de Türkiye'dedir.

Göllerin pebbe renge bürünmelerini nedeni ise, göldeki tuz birikiminden dolayı, belli bir seviyeden sonra ve sıcaklık da belli bir değerin üzerine çıktığında, mikroalgler beta karotenoid adını verilen kırmızı renk pigmentini üretmeye başlar. Aynı sıcaklık ve tuzluluk değerinde, pembe renkte olan halobakterilerin de üreme hızları arttığı için göllerin rengi pembeye dönüyor. Çoğu göl yılın sadece belirli dönemlerinde pembe renkte kalıyor.

Pembe göllerin bulunduğu yerler:

Pembe Hiller gölü
Hillier Gölü, Avustralya.
Batı Avustralya'da yer alan bu göl, gül pembesi rengi sebebiyle en şöhretli pembe göldür. Tüm yıl boyunca rengi değişmez pembe kalır.


Pembe Retba gölü
Retba Gölü, Senegal.
Dakar'ın kuzey doğusunda bulunan Retba Gölü rengini Dunaliella salina alglerinden alıyor. Gölün tuz oranı %40 seviyesindedir.


Salina de Torrevieja, İspanya.
İspanyanın güney doğusunda bulunan gölün bulunduğu alan Avrupa'nın en sağlıklı yaşam alanı seçilmiş. Ayrıca bu gölden kaliteli tuz da elde adiliyor.


Hutt Gölü, Avustralya.


Dusty Rose Gölü, Kanada.

Bu göle rengini, gölü besleyen akarsular veriyor. Bu akarsular ise pembe renklerini bölgeye özgü kayalardan alıyorlar.



Pink Gölü, Avustralya.
Batı Avustralya'da bulunan bu göl aynı zamanda bir kuş cennetidir.Göle rengini algler ve pembe renkli Brine karidesleri  vermektedir.


Masazir Gölü, Azerbaycan.
Bakü yakınlarında bulunan bu pembe göl yüksek oranda tuz içermektedir.


 Avustralya'daki alan Pembe Göller Bölgesi.


Tuz Gölü, Bozcaada.
Bozcaada'da bulunan pembe göl yüksek oranda tuz içermektedir.Gölün rengi bazen kırmızı oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder